Verschillende soorten horloges

Als je een nieuw horloge wilt kopen voor jezelf of om als cadeau te geven aan iemand anders. Dan is er een groot aantal soorten om uit te kiezen en dit maakt de keuze vaak niet gemakkelijker. Om hulp te bieden aan dit probleem heb ik in dit artikel een aantal soorten horloges uitgelegd zodat de keuze makkelijke word gemaakt. Niet alle horloges komen aan bod maar wel de meest populaire categorieën.

Populaire en mode horloges

Onder populaire en mode horloges vallen de meest bekende horloges op de markt. Je kunt hierbij denken aan de uurwerken van Michael Kors, Guess, Buddha to Buddha, Boss en meer bekende mode merken die ook uurwerken maken naast dat ze een hele kleding lijn hebben. Wat vaak zo is bij deze merken dat de horloges in combinatie met andere (meer ervaren, op het gebied van de productie) producten. Om zo een kwalitatief hoog product op de markt te brengen zonder dat daar torenhoge research en ontwikkelingskosten bij komen kijken. Een goed voorbeeld daarvan zijn de klokken van Michael Kors, deze worden gemaakt onder het de Fossil Group, naast dat zij de Michael Kors horloges produceren maken zij ook horloges voor de volgende populaire mode merken:

 • Adidas
 • Emporio Armani
 • Karl Lagerfeld
 • Marc by Marc Jacobs
 • Burberry
 • DKNY
 • Diesel
 • Armani Exchange

De uurwerken zijn met deze samenwerking verzekerd van decennia aan ervaring op het gebied van horloge makelij.

Vaak worden de populaire en modieuze horloges gemaakt in dames- en heren modellen, die simpelweg de namen wel dameshorloges en herenhorloges mee krijgen. De horloges voor dames zijn over het algemeen wat lichter en kleiner van formaat, terwijl de horloges voor heren wat groter van stuk zijn en daardoor ook zwaarder zijn.

Sportieve, waterdichte en schokbestendige horloges

Wanneer je eenmaal bent begonnen met het dragen van een degelijk horloge zal je er snel achter komen dat je niet snel zonder meer kan. Zo zijn er ook horloges speciaal ontworpen die gedragen kunnen worden onder wat meer extreme omstandigheden. Dit kan zowel voor recreatief als professioneel gebruik zijn. Zo zou een professionele duiker een horloge willen hebben dit tot grote diepte waterdicht is en misschien ook wel schokbestendig. Maar ook recreatief zoals bij de zeilvaart of bij het lopen van marathons zijn er andere eisen aan een horloge die gedragen als modieus item.

De horloges die worden gedragen door hardlopers zijn vaak lichter en zijn gemaakt van kunststof om het gewicht zo laag mogelijk te houden, vaak zijn ze ook voorzien van allerlei speciale meet functies zodat de individuele prestaties van de renner goed bijgehouden kunnen worden.

Een merk dat horloges maakt die ook vaak sportief gedragen worden is Casio, een merk dat vele jaren geleden is opgericht is in Japan en door vele innovaties is doorgebroken naar Europa en de Verenigde Staten. De modellen lijn die speciaal gemaakt is voor de wat extremere omstandigheden zijn de G-shock horloges.

Hardloop horloges zijn onder Nederlandse bevolking razend populair geworden. Dit komt omdat hardlopen op zich tot de top 3 behoort van de meest beoefende sporten in Nederland, dit is niet gek als je bedenkt dat er niet veel investering voor nodig is en geen duur lidmaatschap bij komt kijken.

Vaak zijn de hardloophorloges voorzien van uitgebreide functionaliteiten zoals een bloeddruk meter een snelheidsmeter en GPS tracking. Enkele bekende merken zijn:

 • Garmin
 • Nike
 • Sigma
 • Mio
 • Polar
 • Timex
 • Suunto

De smartwatch

De moderne mens staat altijd in verbinding met het internet, vaak met de telefoon of de tablet. Nu zijn er horloges die gekoppeld zijn aan deze apparaten, dit worden ook wel de smartwatch genoemd. Smartwatches zijn voorzien van een LCD scherm die met de vinger te bedienen is. Het idee van dit concept is dat berichten vanaf de telefoon, smartphone of tablet worden weergegeven op het horloge. Ook kunnen opdrachten verstuurd worden via het horloges naar de telefoon, smartphone of tablet. Functies waarvoor ze gebruikt worden zijn vooral berichtendiensten zoals Whatsapp, SMS en E-mail. Ook kunnen gesprekken opgenomen worden via het horloge en kunnen afspraken in de agenda makkelijk worden ingezien. Door het toevoegen van apps, zoals we dat al gewend zijn van de Google playstore of Apple store kan dit type horloge worden uitgebreid met functionaliteiten. Enkele bekende merken die de smartwatch op dit moment produceren zijn:

 • Moterola
 • Asus
 • LG
 • Samsung

Door het vele gebruik van de smartphone is de verwachting dat de smartwatch het straatbeeld in de komende jaren gaat domineren ten opzichte van de traditionele horloges. Dat ook traditionele horlogemakers inzien dat dit een opkomende trend is, is wel de introductie geweest van de luxe Tag Heuer Carrera Wearable 01. Deze smartwatch zou vallen in het hogere segment en zal rond de € 1300,- gaan kosten.

Kies een horloge wat bij je past!

Het belangrijkste is wel dat je een horloge kiest die bij je past. Wil je een modieus horloge? Kijk dan naar de horloge modellen van de grote mode ontwerpers zoals Michael Kors, DKNY en Armani. Ben je van plan je horloge onder wat meer extreme omstandigheden te dragen kies dan voor een schokbestendig of waterdicht horloge van bijvoorbeeld Casio. Ben je al helemaal digitaal en wil een verlengstuk van je je smartphone of tablet om de pols? Kies dan voor een smartwatch van Motorola, Asus, LG of Samsung.

Horloges zullen altijd blijven bestaan en zijn altijd een mooi en praktisch accessoire geweest. Nu zien we dat ook een product als een horloge wat vaak als traditioneel word gezien en opleving maakt door de komst van de smartwatch. Maar ook traditionele/analoge horloges zullen gretig aftrek blijven vinden bij de juiste doelgroep. Een goede ontwikkeling die alleen maar die gunstig is voor het keuze aanbod!

Bookmark and Share

Stylehorloges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 3 =